FANTOM
om krop og tab

 

FANTOM - om krop og tab undersøger hvad der sker, når vi rammes af et tab. Med tænkerne Maurice Merleau-Ponty, Daniel Stern og Gilles Deleuze i baglommen udforsker forfatteren, hvad der sker i kroppen og med vores måde at være i verden på. Hvordan forholder vi os til tabet, så vi også lader det lede os i nye retninger i livet?

FANTOM er skrevet til dig, der arbejder som terapeut, coach eller vejleder, og til dig, der selv har oplevet et tab og ønsker at undersøge fænomenet. FANTOM er første bog i bogserien bøger at gribe med, som med et personligt og fagligt afsæt undersøger fænomener indenfor et socialt, kulturelt og terapeutisk felt.

Læs mere her....

”Min oplevelse af tab udtrykte sig som en kropslig sanselig fornemmelse af fravær i kroppens omgivelse. Jeg kaldte den fantomsmerter. Vi kender begrebet som beskrivelse af smerter i en legemsdel, man ikke længere råder over. Fantomsmerter er et underligt paradoksalt fænomen: Noget, som ikke er der, gør opmærksom på sig selv. Så hvad består dette "sig selv" af, som melder sig, men ikke er der?”
Citat fra bogen

Titel:

FANTOM - om krop og tab

Pris:

139 kr.
120 kr. ved køb her på siden

Forfatter:

Tina Lauritsen

Sideantal:

86 sider

Type:

Hæftet

Forlag:

Tina Lauritsen Forlag

Udgivelsesdato:

30.01.2020

Udgave:

1. udgave, 1. oplag

ISBN: 978-87-971081-1-6

KØB BOGEN HER

Kr. 120,- inkl. moms

Normalpris kr. 139,- . Køb her og hent den i din nærmeste DAO pakkeshop. Der tillægges fragt på kr. 40,-.
(Skriv til mail@tinalauritsen.dk, hvis du vil købe flere bøger samtidigt, så du kun betaler fragt én gang.)


Køb bøgerne FANTOM, AFGRUND og POWER samlet

Kr. 330,- inkl. moms

Normalpris kr. 417,- . Køb her og hent dem i din nærmeste DAO pakkeshop. Der tillægges fragt på kr. 40,-.

Udtalelser om bogen

LEKTØRUDTALELSE

Dansk BiblioteksCenter DBC skriver bl.a. om FANTOM og AFGRUND: 

De velskrevne bøger med interessante narrativer, eksempliceringer og vinkler på de undersøgte fænomener har essayistisk karakter. Bøgerne kalder på fordybelse hos den tænksomme læser.

I FANTOM forsøger Tina Lauritsen at beskrive og nærme sig baggrunden for de kropslige fornemmelser og oplevelser, man kan have, når man bliver udsat for et stort tab. Den behandler tomhedsfølelser og fornemmelser af mistet eller forandret identitet, erkendelsen af andres iboende betydning for en selv i kraft af deres fravær ...

Om FANTOM og AFGRUND:
Begge bøger er skrevet med den personlige fortælling som ramme og med en rød tråd gennem teksterne. Det gør bøgerne inviterende og tilgængelige, og Tina Lauritsen formår at få de personlige fortællinger til at føles som en dialog med læseren. Bøgerne bliver dermed medrivende at læse ...

... jeg (vil) anbefale de to bøger til både studerende og færdiguddannede psykologer og alle andre, der interesserer sig for eller beskæftiger sig med angst, sorg, meningstab, identitetskriser og traumer. De er gode tankevækkere og et godt udgangspunkt for både faglig og personlig samtale ...
(Læs hele anmeldelsen her)

Psykolog Anna Marie Janus Jensen i P - Psykologernes Fagmagasin

Det er en fabelagtig bog. Jeg har læst utrolig mange bøger om sorg de seneste 12 år som del af mit forskningsarbejde. FANTOM er, by far, en af de mest indsigtsfulde. For mig personligt er den uden sidestykke. Den har givet mig redskaber som tænkende, refleksivt, sørgende menneske, at – både tænke, reflektere og ikke mindst MÆRKE med.
Der er flere ting, der for mig gør bogen enestående. Det vigtigste er måske, at den faktisk klarer at balancere mellem et personligt afsæt og en professionalisme og faglighed, som er både interessant og givende. Den spørger og svarer både med hjerne og hjerte. Det gør, at dens forankring er meget solid.

Dorthe Refslund Christensen
Cand.mag. og ph.d., lektor i kultur og medier. Har forsket i sorg gennem 12 år, mistede sin mand gennem 30 år i 2018.

Bogen FANTOM har sat gang i meget refleksion over min egen sorg og tabet af min far. Der er fuldt fokus på tabsoplevelsen, og det er simpelthen så frigørende! Det fokus, bogen sætter på den kropslige oplevelse af tab, åbnede for mig en helt ny dimension, som jeg tror kan blive meget værdifuld.
Beskrivelsen af den pludselige kropslige oplevelse af fravær rammer hovedet på sømmet for mig: ”Det opleves som stød, som sammenstød. Et fysisk fravær der manifesterer sig alle vegne: Her er hun heller ikke”. Sorgen er ikke lineær. Den følger ingen opskrift. Det er bare – en strøm, 1000 sammenstød og for mig meget ensomt.
Ordet FANTOM virker godt for mig. Nogle dage har jeg bare brug for, at min far ikke er væk og lade som om, at jeg stadig har ham hos mig. De dage opstår der en kæmpe fantomsmerte.
Ofte er sorgen og tabet for mig ordløst. Jeg genkender i høj grad forfatterens beskrivelse af, hvordan vi som mennesker kan samles om ”det ordløse” gennem kunsten. Det vil jeg gøre mere af. Det føles godt at genkende og blive genkendt på en anden måde end gennem ord.
Jeg håber og tror, at FANTOM vil finde frem til mange, der har mistet og give dem en følelse af genkendelse og vise nye veje i bearbejdning af deres tab. Jeg er i hvert fald blevet ny-nysgerrig på mit eget tab efter at have læst bogen. 
(Læs hele anmeldelsen her)

Lærke Mine Winther
Cand. soc., fuldmægtig i Børne- og undervisningsministeriet 

Det er en lille bog på under 100 sider, men der er så mange guldkorn og så meningsfuldt et indhold, at det svarer til et langt større værk.
Forfatteren beskriver på meget fin, rørende og ærlig måde om egne oplevelser med tab. Helt opslugt blev jeg af at læse om de perspektiver, der sættes på oplevelserne ved forfatterens "samtaler" med de forskellige teoretikere. 
I bogens sidste afsnit ”Efterklang” gives der en række konkrete ideer til, hvordan bogens indhold kan bruges til at hjælpe andre og sig selv igennem de sorgprocesser, som vi alle oplever. Hver eneste side i bogen satte tanker og følelser i gang hos mig. Min forståelse og bevidsthed om egne oplevelser er blevet større.
Min anbefaling til alle er at læse bogen. Det er en bog, som jeg vil læse flere gange og helt sikkert hver gang vil blive lidt klogere på mig selv og mine medmennesker.
(Læs hele anmeldelsen her)

Karen Margrethe Gertsen
Pensionist, tidligere leder i Post Danmark gennem 27 år og foredragsholder

For mig handler bogen meget om at leve i det hele taget. Og forstå den man er i lyset af det, man kommer fra. Jeg har ikke mine forældre mere. Min mor døde, da hun var 55. Begge er selvfølgelig et tab, men at miste min mor var selvfølgelig stort, da hun jo ikke var gammel. Det hører med til livet at tabe og miste, og man skal videre med sin baggage i livet. I den sammenhæng synes jeg, at det har været rigtig god læsning at læse FANTOM.
I bogen blev jeg bl.a. optaget af, at tab er et indhug i livets fundamentale infrastruktur, og at fællesskabsaktiviteter kan være helbredende. Jeg arbejder som skolelærer og tænker ofte: Lad os ikke tale så meget om personlige problemer, men bygge noget nyt op, som kan optage eleverne. 
Jeg blev optaget af, at tab også kan gøre stærk. Det er godt at blive mindet om. 
Jeg kan bruge bogen også i forhold til tab. Folk med mere problematiske forældretab vil få hjælp til at se tilbage på en måske problematisk barndom: "Hvis vi leder grundigt nok, er det altid muligt at finde små skatte af guld rundt omkring i erindringens landskab."   
(Læs hele anmeldelsen her)

Poul Erik Andersen
Lærer 

Læsningen af Tina Lauritsens bog om krop og tab rører mig meget. 
Jeg oplever, at min sorg over det mistede men også mit håb for fremtiden bliver kærtegnet på den blideste måde gennem læsning af bogen. Jeg genkender beskrivelsen af et fravær, der pludselig rammer mig. Tanken om, at der mangler et rækværk, og at det kan opleves som en kraftanstrengelse uden lige at skulle gå videre, vækker også genklang i min krop. 
Denne kraftanstrengelse giver endnu mere mening gennem begrebet vitalitet og idéen om, at kroppen kan vækkes til live igen ved at styrke vitaliteten. Igennem bogen får jeg tilbudt en ny identitetsmetafor, som peger i retning af et håb for mit fremtidige liv med mangfoldighed og ukuelighed.
Jeg vil gerne give bogen mine varmeste anbefalinger – både til dem, der selv har mistet, og til alle, der arbejder med mennesker med tab. 
(Læs hele anmeldelsen her)

Mia Engbo
Socialrådgiver. Mistede sin mand gennem 24 år i 2018.
          

Det har været en stor oplevelse at læse bogen. Den har givet mig meget at tænke over.
Mine tab i livet har været fundet frem fra dybet, hvor de har ligget længe. De er kommet lidt frem i lyset. Jeg har ingenlunde bearbejdet tabene i det nye lys. Det er det for svært til, og bogen kan det ikke alene, men den har prikket til noget.
Jeg vil have behov for at læse flere passager og afsnit igen for at tygge lidt mere på det. Jeg synes det er svær læsning, der henvender sig til fagpersoner.

Helene Louise Mogensen
Ortopædkirurgisk sygeplejerske gennem 25 år. Mistede sine forældre som ung. 

Hjemmeside design: DuexDesign